Duygusal zeka tüketicinin duygu ve davranışlarını anlama, etkileme ve ikna etmeyi sağladığı için pazarlama alanında kullanılmaktadır. Bu içeriğimizde duygusal zeka nedir, pazarlama üzerindeki etkileri nelerdir gibi sorulara yanıt vereceğiz.
Duygusal Zeka Nedir?
İngilizce emotional intelligence olarak adlandırılan duygusal zeka, insanların hissettikleri duyguların karar vermelerini nasıl etkilediğiyle ilgilenir. Duygusal zekaya sahip kişilerin empati yetenekleri gelişmiş olduğundan pazarlama alanlarında daha başarılı işlere imza attığı düşünülmektedir.
Pazarlamada Duygusal Zekaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Pazarlamada duygusal zekaya ihtiyaç duyulmasının en temel nedeni teknolojinin oluşturduğu yapay ortamın etkilerini azaltmaktır. Bunun yanı sıra rekabet ortamında ön plana çıkmak için de kullanılır. Müşterileriyle samimi ve sağlıklı ilişkiler kurmak isteyen firmalar duygusal zeka ile bunu başarabilir.
Müşterilerin gözünde ürünler sadece görüntülerden ve fiyatlarından ibaret olmamalıdır. Bunun için ürünün faydalarına odaklanılarak tüketicilerin duyguları harekete geçirilebilir. Bu sayede markanızı kendisine yakın hisseden bir müşteri, ürünleri almak konusunda tereddütte kalmaz ve çevresine de tavsiye eder.
Duygusal Zekanın 5 Temel Unsuru Nelerdir?
ABD’li psikolog ve danışman Daniel Goleman duygusal zeka üzerine çalışmalar yaparak 5 teme unsurunu açıklamıştır. Goleman’a göre bu temel unsurları iyi yöneten liderlerin duygusal zekaları o kadar gelişecektir.
Öz Farkındalık: Duygusal zekanın temel unsurlarından biri olan duygusal zeka, kişinin kendini tanıması anlamına gelir. Bu özelliğe sahip kişiler güçlü ve zayıf yönlerini bilerek, duygularının ve davranışlarının çevrelerindeki insanları nasıl etkileyeceğini ön görür. Liderlik pozisyonunda yer alan birinin bu özelliğini geliştirmesi karar verme aşamasında kolaylık sağlar.
Kontrol Mekanizması: Liderlerin kendilerini disiplin altında tutmasına yardımcı olur. Bu özelliğe sahip bireyler sözlü saldırılar ve acelecilikten uzak, mantıklı duygusal kararlar vermeye yatkındır.
Motivasyon: Kendi kendini motive edebilen bir lider, olumsuz durumlarla karşılaştığında pes etmeden çözümler sunmaya çalışır. Bu özelliği sayesinde belirlediği hedeflere ulaşmak için sıkı bir şekilde çalışır.
Empati: Liderler için empati kurabilmenin önemi yönettikleri takımla sağlıklı ilişkiler kurmaları için önemlidir. Kendini başkasının yerine koyabilen bir lider, ekibindeki insanların ihtiyaçlarını ve duygularını anlayabilir. Bu sayede uyumlu bir ekip çalışması gerçekleştirilmesi için gereken ortamı sağlayabilir.
Sosyal Beceriler: Goleman’a göre sosyal beceriler bakımından gelişmiş bir lider kişisel sorumluluklarına karşı bağlı, aynı zamanda da son derece esnek fikirlidir. Bu özelliğe sahip bir lider çalışma arkadaşlarıyla iletişim kurmada iyidir. İyi ya da kötü durumlar karşısında soğukkanlılığını koruyan bu liderler, ekiplerindeki kişileri destekleme konusunda da yeteneklidir.
Etkili Bir Kampanyada Duygusal Zekayı Ön Plana Çıkarmak İçin Ne Yapılmalıdır?
Duygusal zekanın pazarlamaya olan etkilerinden biri de hedef kitleyle marka arasında bir bağ oluşturarak ürün ve hizmetleri satın almaya ikna etmektir. Neşe, korku, öfke ya da sevgi gibi duygular satın almayı etkilemektedir. Bu nedenle duygusal zeka kullanılarak etkileme ve ikna yöntemleri geliştirilmiştir. Bu teknikler sözcükler, görseller ve kullanıcı deneyimi olmak üzere üç ana kategori altında incelenebilir. Bu faktörlerin tamamı bir arada kullanıldığında tüketicileri eyleme geçirmede etkilidir.
Duygusal zekayı ön plana çıkardığınız etkili bir kampanya yürütmek için;
- Tüketiciyle empati kurmalı,
- Ziyaretçilerin markanızla yakınlık kurmasını sağlamalı,
- Müşterilerin isteklerine ve sevdiklerine odaklanılmalı,
- Müşterilere değer verdiğinizi hissettirmeli ve
- Ürün satın almak için gereken motivasyonu sağlamalısınız.
Duygusal Zekanın Pazarlamada Sağladığı Avantajlar Nelerdir?
- Duygusal zeka pazarlama çalışmalarında firmaların hedef kitlelerine ulaşması, marka bilinci oluşturulması ve içerik oluşturulması konularında yardımcı olur.
- Daha fazla kullanıcıya ulaşmak isteyen bir E-Ticaret sitesi sahibi, sosyal referanslar edinmelidir. Marka ve ürünler hakkında yapılan geri dönüşleri değerlendirmesi duygusal zeka ile ilgilidir. Müşterilerle empati yapan firmalar müşterilerin ihtiyaçlarını ve geliştirilmesi gereken yönlerini fark eder.
- Tüketicilerin markanız ve ürünlerinizle ilgili fikirlerini öğrendikten sonra bu bilgileri markanızın müşteriler üzerindeki imajıyla birleştirmelisiniz. Yani duygusal zekayı kullandıktan sonra değişiklikler yaparak müşteri deneyimini iyileştirmelisiniz. Bu sayede güvenilir bir marka imajı sunarak daimi müşteriler kazanabilirsiniz.
- Sektörde lider firmalara bakıldığında hatalarından ders aldıkları görülür. Duygusal zeka kullanılarak daha önce gözlenen hataların düzeltilmesi, ortaklar ve müşterilerle daha sağlıklı ilişkiler kurulmasını sağlar. Hataların tekrarlanma oranı azalacağından daha az sorunla karşılaşırsınız.