Günümüzün en çok yapılan işlerinden biri olan E-Ticaret için sermaye gerekli midir? Yüksek sermayeye sahip olunmadan E-Ticaret yapılabilir mi? Gibi can alıcı soruların cevapları yazımızda! Okumaya devam edin ve E-Ticaret hakkında yepyeni bir bakış açısına sahip olun.
E-Ticaret yapabilmek için satış fikri ve site kurulumu gibi noktaların yanı sıra bir de işin maliyet kısmı olacaktır.
E-Ticaret İçin Neden Sermayeye İhtiyaç Vardır?
Hiçbir harcama yapmadan iyi bir E-Ticaret sitesine sahip olmak için bir takım harcamalar yapmak gerekir. Sitenin kurulması için profesyonel bir firmadan hizmet almanız için belirli bir ödeme yapmalısınız. Bunun yanı sıra site faaliyete geçtiğinde yapılacak satışlar faturalandırılmalıdır. Fatura kesebilmek için ise şirket kurmak şarttır. Bunu yapabilmeniz için çok yüksek olmasa da bir sermayeye sahip olmalısınız.
İhtiyacınız olan sermaye miktarı satış yapmak istediğiniz kategoriye göre değişecektir. İstediğiniz ekstra özellikler ve sağlamak istediğiniz farklı opsiyonlar da masrafları arttırabilir. Ancak tam tersi bir yol izleyerek masrafları en aza da indirebilirsiniz. Hatta bazı ihtiyaçlarınızı ücretsiz bir şekilde karşılamanın yollarını da araştırabilirsiniz.
Örneğin E-Ticareti evinizden yaparak iş yeri kirası, elektrik ve su faturası gibi ücretlerden muaf olabilirsiniz. Sitenizi yükseltmek için yapacağınız pazarlama çalışmalarında kullanacağınız görselleri ücretsiz araçlar kullanarak hazırlayabilirsiniz. Bu araçlardan sosyal medya hesaplarınız için de etkili içerikler oluşturabilirsiniz.
Fakat birçok masraftan ne kadar kaçınırsanız kaçının yine de belirli başlı giderleriniz olacaktır. Başlangıç için 1000 ila 5000 TL arasında bir sermayenizin olması satış yapabilecek bir sitenizin olması için yeterli olacaktır.
E-Ticaret İçin Sermayenin Önemi
E-Ticaret siteleri ücretsiz bir şekilde kurulabilen sitelerdir. Ancak kurulum için ücret gerekmese de sitenin ayakta kalabilmesi için domain ve hosting masrafları gerekecektir. Çok yüksek bedeller olmasa da bu bedeller olmazsa olmazlar arasındadır. Bunlara ek olarak satış yapabilmeniz için bir de sanal POS’a sahip olmalısınız. Bu sayede müşterilerinize farklı ödeme yöntemleri sunabilirsiniz.
- E-Ticaret sermayesini şunları almak için kullanabilirsiniz;
- Şahıs, limited ya da anonim şirketi kurmak için,
- Domain ve hosting satın almak için,
- Hazır halde satılan E-Ticaret altyapıları almak için,
- Ödeme ve stok gibi konularda kolaylık sağlayacak pazaryeri entegrasyonları almak için,
- Etkili pazarlama çalışmaları yürütmek için.
Tüm bu anlatılanlardan çıkarılacak sonuç sıfır sermaye ile E-Ticaret yapmanın mümkün olmadığı ancak az bir sermayeyle E-Ticaret yapmaya başlanabileceğidir. Önemli olan sistemin başta düzgün kurulmasıdır. İlerleyen zamanlarda gelir elde ettikçe düzenleme işlemleri yapabilirsiniz.
Sermayesiz E-Ticaret Nedir?
Sermayesiz E-Ticaret denildiğinde kişilerin aklına sıfır gelse de, esas anlamı az bir sermaye ile iş yapmak demektir. Günümüzde pek çok platform istediğiniz ürünleri koyarak satış yapmanıza izin vermektedir. Küçük komisyon kesintileri yapan bu sitelerde satış yapmanız için ücret ödemenize de gerek yoktur. Bu nedenle sermayesiz olarak adlandırılan bu iş modeli için çok az bir sermaye gerekir. Ancak burada da sermaye olarak zamana ihtiyacınız var diyebiliriz. Ürünlerin eklenmesi ve pazarlamak için doğru bir strateji belirlenmesi için belirli bir süre gereklidir. Atacağınız adımları ne kadar iyi planlarsanız alacağınız başarı da o kadar artacaktır.
Az Bir Sermayeyle Neler Yapılabilir?
İlk aşamada şirket açma, kargo gönderim ve vergi gibi olmazsa olmaz başlangıç masraflarını ödeseniz yeterlidir. Ancak bunları ödemek sizin için zorsa dropshipping, ikinci el ya da el yapımı ürünlerin satışı gibi farklı iş modellerine yönelebilirsiniz. Bu sayede az bir maliyetle ürün satmaya başlayabilir, E-Ticarete dair deneyim kazanabilirsiniz. Küçük bütçelerle büyük işlere adım atabileceğiniz bu iş modelleri;
- Dropshipping,
- el ürün satışı,
- El yapımı ürün satışı ve
- XML bayiliğidir.
Bunlar arasından dropshipping son zamanlarda çok ilgi görmektedir. Stoksuz olarak satış yapmaya imkan veren bu modelde siteden gelen siparişler için tedarikçi firmaya yönlendirme yapılır. Stoksuz olduğu için depo gerektirmez. Bu sayede depoda çalışacak görevlilere ücret ödenmesine ihtiyaç yoktur. Yöntem sayesinde birden fazla tedarikçiyle çalışarak iş yapmak mümkündür. Bunlara ek olarak ikinci el ürün satmak da popüler iş modellerinden biridir. Kullanılmayan kıyafetler, ev eşyaları, elektronik aletler ya da kitaplar bu şekilde satılabilir. Ürünleri farklı sitelere koyarak satılma oranını arttırabilirsiniz.