E-Ticaret siteleri için reklam çalışmaları son derece önemlidir. Bu çalışmalar kapsamında potansiyel müşterileri mağazadaki indirim ve kampanyalardan haberdar etmek için e-posta ve SMS yoluyla bilgilendirme yapılır. Ancak son yıllarda çok fazla ileti gelmesi tüketicileri rahatsız etmiştir. Onaysız gönderilen iletilerin tüketicilerin hoşuna gitmemesi yeni bir sistem kurulmasını gerekli kılmıştır. Buna göre artık tüm ticari iletiler tek bir sistem üzerinden yönetilmektedir. Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan bu karar E-Ticaret yapanları yakından ilgilendirmektedir. E-Ticaret siteleri için böyle bir sisteme neden ihtiyaç duyulduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Sistemin ne anlama geldiğini ve avantajlarını öğrenerek sorunuza yanıt bulabilirsiniz.
İleti Yönetim Sistemi Nedir?
Firmaların ticari ileti izin kayıtlarının bir arada tutulduğu sisteme ileti yönetim sistemi adı verilir. Kısaca İYS olarak adlandırılan bu sistem firmaların işini kolaylaştırmaktadır. Vatandaşlara da sisteme girme izni verilmektedir. Buna göre kullanıcılar kendilerine özel sayfadan firmalara verdikleri izinleri görüntüleyebilirler.
Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre hizmet sağlayıcı firmalar reklam, promosyon, indirim, kampanya ve hediye sağlamak için göndereceği elektronik iletileri sisteme kaydetmek zorundadır. Böyle bir sistemin kurulma nedeni gönderilen kişilerden onay almaktır. Mesajları almak istemeyen bir vatandaşın reddetme hakkı vardır. Günümüzde SMS olarak ya da maille size iletilen mesajın sonunda reddetmek için şunu yapın yazdığını fark etmişsinizdir. Böyle bir seçenek sunulmasının nedeni iletim yönetim sistemine geçilmesinin bir sonucudur.
İleti Yönetim Sistemi Kullanmanın Avantajları
İleti göndermek müşterilere anında ulaşmanın kolay bir yoludur. Ancak iletilerin ne şekilde ve nasıl gönderileceği konusunda bir takım noktalara dikkat etmek gerekir. İleti yönetim sisteminin en büyük avantajı vatandaşa seçim hakkı vermesidir. Bu sayede müşteriler indirim ve kampanyalarından haberdar olmak istedikleri firmaların gönderilerini alma fırsatı bulurlar.
Sistem sayesinde e-posta, mesaj ve arama gibi farklı ileti çeşitlerine dair izinler yönetilir. Gönderilecek kişilerden alınan izinler özenle saklanır. Sistem dışında alınan izinler de kolaylıkla sisteme eklenebilir. Günlük olarak raporlama yapılarak farklı kanallar için müşterilere ait tüm izinlere ulaşılabilir. 7 Müşterilerin onay verme oranları mağazanızın ne kadar ilgi gördüğü ile ilgili bilgi verir. Sistem üzerinden raporlama yaparak mağazanızın halk üzerindeki etkisini gözlemleyebilirsiniz. Red oranlarınız artıyorsa azaltmak amacıyla çalışmalar yapabilirsiniz.
İleti Yönetim Sistemi Nasıl Kullanılır?
Sisteme yüklenecek iletiler tek tek ya da toplu bir şekilde eklenebilir. Her sene belirli bir süreye kadar izinlerin sisteme yüklenmesi istenir. Yükleme yapılacak izinler iletişim adresi, onay ya da red durumu, izin tarihi, iletişim kanalının ne olduğu ve iznin kaynağı bilgilerini içermelidir. Başvuru sırasında kurumsal e-posta adresinin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Sisteme başvurmak isteyen E-Ticaret firması sahiplerinin MERSİS kaydının olması gerekir. Bunun yanı sıra e-imza tokenı da yanında hazır bulunmalıdır. Başvuru belgesine online ortamda imza atabilmek için bilgisayarda Adobe Acrobat Reader kurulu olmalıdır. Hizmet sağlayıcının tüzel ya da gerçek olmasına göre başvuru belgeleri değişecektir.
İleti Yönetim Sistemi Zorunlu Mu?
E-Ticaret yaparken reklam çalışmaları kapsamında mağazanızla ilgilenenlere ileti yollamak istiyorsanız ileti yönetim sistemine kaydolmanız gerekir. Bunun için gerçek ya da tüzel kişi olmanızın bir önemi yoktur. Geçtiğimiz yıl 150000’in üzerinde ticari elektronik ileti onayı olan firmaların 31 Aralık’a, 150000’in altında olanlar içinse 31 Mayıs’a kadar verilerini sisteme girmeleri istenmişti. Vatandaşlara ise 15 Temmuz’a kadar onayları kontrol etme hakkı tanınmıştı. Belirlenen zamana kadar aktarım yapmayan firmaların izinleri geçersiz kabul edildi.
İletim Yönetim Sistemi Ücretli Mi?
İleti yönetim sistemine büyük ya da küçük tüm E-Ticaret firmaları kayıt olduğundan düzenleme için seviye 1 ve seviye 2 olarak kademelendirme yapılmıştır. Buna göre 75000’e kadar onaylı adres sunan firmalara seviye 1 hizmeti 1 yıl süre boyunca ücretsiz olarak sunulmaktadır. 75000 üzerinde onaylı adres kaydetmek isteyen büyük firmalar ise seviye 2 hizmeti alacaktır. Hizmetin ücretlendirilmesi iş ortağı olup olmamasına ve yıllık hizmet bedellerine göre belli olacaktır.
Her iki hizmette de izin ekleme, alıcının izin durumuna bakma ve değiştirme, çift yönlü entegrasyon, marka ve bayi yönetimi, günlük raporlama gibi işlemler ortaktır. Seviye 2’de ise sistemin ara yüzü biraz daha gelişmiş olduğundan daha kapsamlı bir hizmet verilmektedir.