Ticaret dünyasının en sıkı takip ettiği durumlardan birisi de vergilendirme sistemidir. Birçok kişiye karmaşık geldiği için bu işlerin takibi genel olarak profesyonellere bırakılmaktadır. Ancak bu noktada yine de bilgilenmekte ve kendimizin de takip etmesinde fayda var. Çünkü şirketin belirli şartlar altında ödediği vergilerin bazılarından muaf tutulması özellikle e-ihracat gibi bir işlemde belirli sınırları gözetilerek vergilendirmenin bazı noktalarından vazgeçilmesi de bu noktada takip edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor.
E-Ticarete Adım Attıktan Sonra Vergilendirme Süreci Başlar Mı?
E-ticaret dünyasına birçok yazımızda olduğu gibi şirket kurarak adım atıyorsunuz. Bu noktada şirket kurmanın temel mantığı vergilendirme sistemi içerisinde kolayca takip edilebilmeniz ve gerekli olan vergileri ödeyebilmek için hesaplamaların yapılabilmesidir. Çünkü bu amaçla kurulan İnteraktif Vergi Dairesi, sürekli olarak sistem üzerinden firmaların hareketlerini takip eder, yaptıkları cirolar üzerinden ve yan kalemlerden vergilendirme yapar. Dolayısıyla sorumuzun cevabı evet e-ticarete adım atar atmaz vergilendirme kümesinin içerisine dahil olursunuz.
E-ticaret ile süreciniz başladıktan sonra 2014 yılında çıkartılan “Elektronik Ticaretin Düzenlemesi Hakkında Kanun” düzenlemesine tabi olursunuz. Buna ek olarak 1960’da çıkartılan gelir vergisi kanunu da sizin kapsamınız içerisinde değerlendirilmektedir.
E-ticaret hayatına başlarken açtığınız şirketin boyutu aslında kaç kalemde vergilendirileceğinizi de siz gösteriyor. Bazı durumlarda vergi muafiyeti gibi alanlardan bu noktada yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Satışlarım Yalnızca Online Nasıl Vergilendirileceğim?
Online satışların nasıl vergilendirilmesi ile ilgili kanun yukarıda da bahsettiğimiz üzere 2014 yılında çıkartıldı. Bu noktada Vergi Dairesi de İnteraktif ismi ile online dünyada varlığını devam ettiren bir ek daire kurdu. İnternet üzerinden yapılan satışlarda genel olarak e-fatura kullanılıyor. Her e-fatura da bu İnteraktif Vergi Dairesi içerisinde düzenlendiği için kolayca takip edilebiliyor. Kağıda basılmış olmasa da bunların hepsi birer resmi belge niteliğinde değerlendiriliyor.
E-Ticarette Vergi Muafiyeti Nasıl Gerçekleşiyor?
E-ticaret dünyası içerisinde cevabı en fazla merak edilen sorulardan birisi de budur. Kişiler belirli bir gelirin altında kazandıysa bir takım vergilerden muaf tutulurlar. Özellikle kişilerin amatör olarak kendileri tarafından üretilen el işi diye tabir edilen ürünleri şirket kurulmasına gerek kalmadan satılabilir. Bu da vergilendirilmemek anlamına gelir. Ancak bu bir işe dönüştüyse ve ciddi gelir elde edilmeye başlandıysa muafiyet ortadan kalkabilir. Bu noktada sürekli olarak vergi dairesi tarafından takip edilirsiniz.
Bunun yanı sıra e-ticaretin bir parçası olan e-ihracatta belirli sınırlar atında kaldıysanız KDV’niz geri ödeniyor. Mikro ihracat adı verilen bu sistem sayesinde 15 bin Euro ve 300 kilogramın altında kalan ürünlerin satışında Türkiye’de Katma Değer Vergisi ödenmiyor.
Evden Çalışma Sisteminde Firmalar Nasıl Vergilendiriliyor?
Evden çalışarak satış yapan kişiler vergiden muaf değildir. Belirli bir gelir elde ediliyor ve bunun için bir çalışma takımı kurulduysa, şirketleşmenin de gerçekleştiği göz önünde bulundurulduğunda vergi ödeme konusunda herhangi bir problem bulunmuyor. Dolayısıyla home office ya da evden çalışma sisteminde vergiden muaf olmak gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak elbette bazı durumlarda vergiden muafiyetten yine de belirli koşullar atında söz edebiliriz:
- Yıllık kazanç 220 bin liradan az ise,
- Kendisi dışında sigortalı bir çalışanı yoksa,
- İmal edilen ürünün bir seri üretim olmamasına,
- Kişisel kullanım olarak bilinen ürünlerin olmasına,
- Ev içerisinde imal edilmiş olmasına
dikkat edilmektedir. Bu koşulları sağlıyorsanız ve bunu da ispat edebiliyorsanız vergi ödemeden işinize devam edebilirsiniz. Ancak bu her vergiden muaf olmak olarak algılanmamalıdır. Bu konu ile ilgili ciddi araştırma yapıp, Vergi Dairesi’ne konu ile ilgili olarak danışabilirsiniz.
E-Ticarette Vergileri Ödemezsek Ne ile Karşılaşırız?
Vergi ödenmemesi büyük bir suçtur. Herhangi bir muafiyetiniz yoksa vergilerinizi zamanında ödemenizi tavsiye ediyoruz. Ancak yine de ödenmediğini varsayarsak vergi kaçırma suçlaması ile karşı karşıya kalırsınız. Bu süreçte öncelikle verginin gecikme faizi ile karşılaşırsınız. Ödemek konusunda gecikmeye devam ederseniz daha ağır cezalar ile karşılaşmaya başlarsınız. Bu dönem içerisinde
- Şirketinizin kredi derecelendirmesinin düşürülmesi
- Para cezası
- Şirketinizin bankalarda var olan varlıklarına el konulması
- Kamu ile iş yapıyorsanız kurumlardan men edilmeniz
Dolayısıyla öncelikli olarak verginizi gününde ve eksiksiz bir şekilde yatırmalısınız. Eğer ödemediğiniz borçlarınız varsa devlet tarafından çıkartılan afları takip etmeli ve bu dönemlerde mutlaka ödemelerinizi yapmanızı tavsiye ediyoruz.