Sunduğunuz her ürün ve hizmetin hedeflediği bir pazar vardır. Peki, hedef pazar nedir? En uygun hedef pazarı nasıl seçersiniz, seçiminizde hangi faktörler etkin bir şekilde rol oynamalıdır. Tüm bu soruların cevabı sizleri bekliyor. İşletmeler sektörlere, sektörler kendi içlerinde alt dallara ayrılır. Spesifik bir ürün ya da hizmet sunuyorsanız. Hedef pazar kitleniz çoktan diğer firmalar tarafından belirlenmiş olabilir. Hedef pazarlar yaş, cinsiyet, rekabet, gelir durumu, karlılık gibi pek çok faktöre bağlı olarak birbirinden ayrılır. Sizler hedef pazarınızı belirlerken bu durumu göz önünde bulundurmalı, atacağınız tüm hamleleri buna göre atmalısınız. Pazarda ihtiyaç duyulan ürün ve hizmette ne gibi farklılıklar yaratığınız, nasıl fırsatlar sunduğunuz hedef pazarınıza ulaşmakta sizlere katkı sağlayacaktır.
Hedef Pazar Seçiminde Hangi Kriterler Önemlidir?
Fiziksel ya da e – ticaret alanında ürün ve hizmet sunarken belirli stratejilerden yararlanmak zorundasınız. Sattığınız ürünü bilmeli, bu ürünün kimleri tarafından talep edildiği belirlemelisiniz. Bu alanda sizlere rakip olacak ürün ve hizmetleri tanımalısınız. Hedef pazarı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken kriterler şu şekildedir:
- Hedef Kitle Analizi: Cinsiyet, Yaş, İş, Gelir Durumu, Karlılık
- Rekabet Analizi: Rakiplerinizle aranızda ne gibi farklar var. Hangi açılardan yararlanarak onların önüne geçiyorsunuz. Güçlü ve zayıf yanlarınız neler?
- Karlılık Oranı: Bir işletmenin hayatta kalması ve yaşamını sürdürebilmesi için en önemli unsur karlılıktır. Bu yüzden rakiplerinizin kar oranları neler? Sizin kar oranınız ne olacak iyi hesap etmelisiniz.
Bu kriterleri dikkatli bir şekilde hesaplayarak; gerekli araştırmaları yaparak hedef pazarınıza daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaşmanız mümkündür. Atacağınız her adım planlı olmalı, elde ettiğiniz verilerden yararlanarak pazardaki konumunuzu iyi bir şekilde ayarlamalısınız. E – Ticarete adım atmayı düşünüyorsanız, doğru yerdesiniz.
E – Ticarette Hedef Pazar Seçerken Hangi Stratejiler Kullanılmalıdır?
E – Ticarette hedef pazarınız oldukça büyüktür. Pazarın büyüklüğü, rakiplerin büyüklüğünü de beraberinde getirebilir. Sizler niş bir alana yoğunlaşabilir ya da daha bilindik, daha çok pazar payının olduğu alanlarda hizmet sunmaya başlayabilirsiniz. Hedef pazar seçim stratejisi yaparken göz önünüzde bulundurmanız gerekenler ise şu şekildedir:
- Çok Pazar Stratejisi Kullanımı
- Niş Pazar Stratejisi Kullanımı
- Tüm Pazar Stratejisi Kullanımı
- Yoğunlaştırılmış Pazar Stratejisi Kullanımı
Gibi stratejiler hedef pazar analizi yapan işletmeleri birbirinden ayıran en önemli faktördür. Gelin bu strateji çeşitlerini daha yakından inceleyelim.
Çok Pazar Stratejisi Ne İşe Yarar?
Çok pazar stratejisi en basit tabiriyle birden fazla ürün ile birlikte pazardaki yerinizi almak demektir. Birbirinden farklı kategoride yüzlerce ürün ile birlikte pazara giriş yapmak oldukça zordur. Bu pazar stratejisinde operasyon maliyetleri oldukça yüksektir.
Tedarik, lojistik, stok yönetimi, karlılık takibi, rakipler arasındaki fiyat farklı dikkatli bir şekilde takip edilmelidir. Doğru kampanyalar düzenlenmeli, düzenlenen kampanyalar sayesinde hedef pazara olan etki artırılmalıdır. Rakiplerin hamleleri dikkatli bir şekilde gözlemlenmeli; zamanla rakiplerinizle aranızdaki farklı açmalı ve markalaşmasınız. Hedef pazarınızdaki kişi sayısı yüksek olduğu için satışlarınız yoğun olabilir fakat karlılığı iyi ayarlayamazsanız zarar etmeye başlayabilirsiniz.
E – Ticaret sektöründe çok pazar stratejisini kullanan birçok farklı işletme vardır. Onların attığı adımları takip edebilir ya da kendi yolunuzu çizebilirsiniz.
Tüm Pazar Stratejisi Ne İşe Yarar?
Tüm pazar stratejisini benimseyen e – ticaret firmaları; belirlemiş oldukları kategorilerdeki ürünler ile hedef pazara ulaşmayı amaçlar. Ürün sayısı çok pazar stratejisine oranla daha azdır. Rekabet daha belirgindir fakat rakiplerinizin önüne geçmek daha kolaydır.
Belirlemiş olunan ürün ve hizmet kategorileri içinden pazarlama faaliyetleri yürütülür. Zamanla öne çıkan kategorilere yapılan reklam yatırımı azaltılır ve daha zayıf kalan ürünler üzerinden reklam faaliyeti yürüterek marka bilinirliğini artırmak amaçlanır.
Daha az kategoride ürün ve hizmet sunmak maliyetleri azaltırken; karlılığı, stok takibini ve rekabet üzerindeki kontrolün daha kolay bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur.
Tek Pazar Stratejisi
Hızlı bir şekilde satış yapmak isteyen işletmeler genellikle tek pazar stratejisini belirler. Tek bir kategorideki ürün grupları üzerine detaylı bir çalışma yapılır. Yapılan çalışmaların sonucunda firmalar:
- Hedef kitlelerine kolay bir şekilde ulaşır.
- Pazar payına sahip olan firmalarla rekabet daha kolaydır
- Stok ve maliyet daha düşüktür.
Hızlı bir şekilde yol almak için tek pazar stratejisini belirlediğiniz ürün grubu üzerinden deneyebilirsiniz.