İster e-ticaret isterse de klasik ticaret olsun logo oldukça önemlidir. Öyle ki milattan önceye dayanan bir tarihe sahiptir. Eski dönemlerde ticarethaneler kendilerini belli etmek için belirli simgeler kullanıyorlardı. Logo dediğimiz kavram da o günlerden bugüne kadar gelmiş ve yolda zaman zaman değişime uğramıştır.
Logo tasarımı konusunda genellikle bu alanda uzmanlaşmış olan ve profesyonel olarak yapan ajanslardan destek alınmaktadır. Ancak bazı durumlarda logo tasarımı sürecini firmalar kendileri yürütmek isterler. Bu durumda da bazı tasarım kurallarına riayet etmek ve bu noktada çalışmanın şekillenmesi gerekiyor. Özellikle işletmelerin yeni kurulduğu dönemler içerisinde geçici olarak amatör bir biçimde yapılan tasarımlar iyi düşünülerek dizayn edilmelidir. Çünkü firmanın tüm temelleri amatör de olsa bu logo üzerinden devam edecek.
Logo dediğimiz kavram mesaj iletmesi ile öne çıkar. Logolar sadece göze hoş görünmekle kalmaz aynı zamanda tüketici üzerinde bir etki uyandırır. Buna verilecek en güzel örnek dünyaca ünlü alışveriş sitesi Amazon’dur. Amazon’un altından geçen ok A’dan çıkar ve Z’ye uzanır. Bu da tüketiciye A’dan Z’ye hemen her şeyin site içerisinde bulunabileceği mesajını tüketiciye iletir. Bunun yanı sıra bazı logolar şirketin hikayesinden yola çıkarak tasarlanır. Bazen de firmanın kurulduğu toplum içerisindeki kültürel etkinin izlerini taşır. Bu bağlamda logo tasarlamak oldukça güç ve zaman gerektiren bir uğraştır.
Logonuzun Benzerlik Oranına Dikkat Edin
Logo tasarımında en zor süreç özgünlüktür. Çünkü hangi alanda işe başlarsanız başlayın mutlaka rakibiniz olacak ve bu rakiplerinizin de kendilerine ait logo tasarımları bulunacaktır. Dolayısıyla onlardan ayrı ancak sektörü de anlatan logo tasarımları yapmak sizi ön plana çıkartacaktır. Tasarladığınız logo rakipleriniz ile örtüşüyorsa bu aynı zamanda hukuksal sorunlar da doğuracaktır. Haklı olarak karşıdaki firma kendi logosunun benzerliği üzerinden pazarlama yaptığınızı iddia edebilir. Logo tasarımı yaparken özgünlüğü yakalamak istiyorsanız günümüzün çizgilerine yakın bir tasarım hayal edebilirsiniz.
Logo tasarımı kadar ilerleyen dönemlerde hukuki anlamda siz koruma altına alacak olan tescil işlemlerini kesinlikle aksatmayın. Çünkü tescil edilmeyen logolar ilerleyen yıllarda benzerlerinin ortaya çıkması ile birlikte hukuki anlamda savunmasız kalabilirler. Ticaret dünyasında bu tür birçok dava açılmış ve pek çok rakip birbirini mahkemeye vermek durumunda kalmıştır.
Renkler Dikkatli Seçilmeli
Şirketler logo tasarlarken hem alanlarına uygun hem de dikkat çekici renkler seçilmelidir. Ancak bu işlem sırasında seçilen renklerin dikkat çekiciliği çok fazla olmamalıdır. Tüketicilerin ilgisini logoya ve dolayısıyla firmaya çekmek için bu noktada belirli tasarım sınırları içerisinde olmalıyız. Markanızın ve logonuzun içerisinde kullandığınız renkleri şirketinizin de ana rengi yapmanız halinde özdeşleme dediğimiz aşama başlar. Örneğin günümüzde birçok kişi turuncu renk ile Hepsiburada şirketini özdeşleştirmektedir.
Bunun yanı sıra renk paletinizde üçten fazla renk bulunmamalıdır. Bunun temel sebebi ise her rengin maliyeti bir kat daha artırmasıdır. Oluşturacağınız ekstra renkler bütçenizde yeni girdilere sebep olacaktır. Genel olarak logo tasarımı ile uğraşan firmalar da bu noktaya dikkat etmektedirler. Bu duruma sadece maliyet olarak da bakılmaz. Çok fazla renk aynı zamanda karmaşa anlamına da gelir. Dolayısıyla birçok noktada hem dikkat çekicilik kaybolur hem de tüketicide kalıcı bir iz bırakmaz.
Font Seçimine Dikkat Etmek Gerekiyor
Logo tasarımı yapılırken font seçimi birçok noktada şirketleri ve geleceklerini etkilemektedir. Doğru font ve tasarım ile uygulanan logo tasarımları birçok kişinin markaya olan güvenini ifade etmektedir. Bu noktada basitlik, uyum, sadelik, özgün olması ve analiz gibi süreçlerden geçen font aşamasında daha önce denenmemiş olana yönelmek kadar şirketin başarılı olacağı ve daha önce kullanılan fontları da tercih etmek söz konusu olabilir. Bu noktada hedef kitle tarafından anlaşılabilecek, bir hikayesi olan ve karmaşık olmayan bir yazı fontu ile tüketicilerin karşısına çıkılabilir.
Tasarım Sürecinde Hedef Kitleye Uygun Hareket Edin
Pazarlayacağınız ürün hangi yaş grubuna hitap ediyorsa ona göre bir logo tasarımı yapmanızda fayda var. Örneğin genç kuşakları hedef alacak ürün pazarlayacaksanız mutlaka yenilikçi çizgileri logonuz içerisinde barındırmalısınız. Ancak orta ve ileri yaşı hedefliyorsanız bu gruba yönelik bir logo tasarımı da sizi ileriye taşıyacaktır.