Günümüzde büyük ya da küçük tüm işletmelerin site kurması zorunlu hale gelmiştir. Siz de markanızı dijital dünyayla buluşturarak daha fazla kişinin ürün ya da hizmetlerinizden haberdar olmasını sağlayabilirsiniz. Geleneksel yöntemlerden farklı olarak online pazarlama stratejileri geliştirerek başarılı olabilirsiniz. Bunun için atılacak ilk adım bir e-ticaret sitesi kurmaktır. Sitenizi sektörde deneyimli, profesyonel firmalara hazırlatabilirsiniz. Böyle bir firma yerinde ve doğru hamlelerle sizi rakiplerinizin önüne geçirebilir.
E-Ticaret Sitesi Nedir?
E-ticaret siteleri online olarak alışveriş yapılabilen sitelerdir. Potansiyel müşteriler sitenizi arama motorunda bulabilmelidir. Ancak günümüzdeki rekabet koşullarında bu sanıldığı kadar kolay değildir. Birçoğumuz arama yaptıktan sonra ilk sayfada çıkan birkaç siteye bakarız. İkinci ve üçüncü sayfalara bakmayız bile. Sitenize gelecek kullanıcılar da böyle yapacağından sitenizin ilk sayfada görünmesi önemlidir. SEO uyumlu E-ticaret yazılımının önemi de burada ortaya çıkmaktadır. Türkiye’nin önde gelen firmaları SEO çalışmalarına öncelik vermekte ve bu çalışmalar için ciddi yatırımlar yapmaktadır. Yapılan çalışmalar ve sabırlı bir bekleyiş sonucunda rakipler arasında bir adım önde olunmaktadır.
SEO uyumlu E-ticaret yazılımı sitenizdeki başlıkların, anahtar kelimelerin, ürün açıklamalarının ve dâhili bağlantıların arama motoruna uygun hale getirilmesini kapsar. SEO stratejisine sahip olmayan bir markanın tıklanma sayısı artmayacağından satışlar da yükselmeyecektir. E-ticaret siteniz oluşturulurken ziyaretçilerin her türlü ihtiyacına cevap verebileceğiniz, kolay kullanım sunan bir site kurmak amaçlanır. Her bir ürün için arama motorundan ziyaretçi çekmeye çalışılır. Bu şekilde sitenize gelecek kullanıcılar organik yani doğal bir artış sağlayacaktır. Kaliteli ürünleriniz ve ilgi çekici içeriklerinizle ziyaretçilerin sitenizde daha uzun süre kalmasını ve tekrar gelmelerini sağlayabilirsiniz.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO Çalışmaları Nasıl Olmalıdır?
E-ticaret sitenizin kurulum aşamasında site içi ve dışı SEO çalışmaları yapılmalıdır. Açılımı “search engine optimizasyon” olan bu kısaltma, dilimize “arama motoru optimizasyonu” olarak geçmiştir. Sitenin arama motorunda bulunabilirliğinin artırılması amacıyla yapılır. Site içi SEO çalışmalarında başlık etiketleri, başlıklar, URL ayarları, site hızı ve site içi bağlantılar, site içerikleri, anahtar kelime kullanımı ve mobil uyumluluk denetlenir. İlk olarak anahtar kelime analizi yapılır. Satışı yapılacak ürün ya da hizmetlerle, kullanılan kelimelerin alakası ve arama hacmine bakılır. Ürün içeriklerinde arama hacmi yüksek olan kelimeler kullanılmalıdır. Örneğin; kişiye özel hediye satışı yapacaksanız “hediye” kelimesini hedeflemek size uygun olmayacaktır. Çünkü hediye kelimesini arayan biri normal bir hediye ile ihtiyacını karşılayabilir. Ancak siz, kişiye özel ürünler arayan müşterilere hitap ediyorsunuz. Hediye araması yapan bir ziyaretçi sitenize ulaşsa bile beklentisini karşılayamayacağından daimi ziyaretçiye dönüşmeyecektir. Bu nedenle siteye gelecek kullanıcıların taleplerini karşılamak ön planda tutularak anahtar kelime hedeflenmelidir. Sitede çalışma yapmadığınız kelimelerle blog içerikleri oluşturabilirsiniz. Özgün ve kaliteli içerikler SEO için yararlı olacaktır. Aynı anahtar kelime ile çok sayıda yükselme için çalışma yapılmamalıdır. Böyle bir davranış sitenin spam almasına neden olabilir. Anahtar kelimeler belirlendikten sonra rakiplerin başarılı olduğu kelimelere bakılır. Anahtar kelime ve rakip araştırması yapıldıktan sonra site sitenin teknik olarak denetimi yapılır. Sitenin hızı, rakiplerden düşük olmamalıdır. Ana sayfadan ürünlere kolaylıkla ulaşılmalıdır. Kampanya ve indirim yaptığınız zamanlarda sitenin ziyaretçi sayısı yüksek olacaktır. Bu nedenle site yüksek ziyaretçiyi kaldırabilecek seviyede olmalıdır. Müşteriler artık sadece web üzerinden değil yoğun olarak mobil cihazlarda alışveriş yapmaktadır. Müşterilerin keyifli bir alışveriş deneyimi yaşaması için sitenizin mutlaka mobil bir versiyonu olmalıdır. Müşteri yorumları SEO’ya pozitif etki edecektir. Bu nedenle sitelerde müşteri yorumlarına yer verilir. Site kullanıma hazır hale geldikten sonra site dışı SEO çalışması yapılır. Sitenize başka bir siteden link alınır. Ziyaretçi sayısı yüksek bir sitede firmanız ve ürünlerinizle ilgili 200-300 kelime arasında bir yazı paylaşılır. Yazı içerisinde mutlaka sitenizin linki bulunur. Bu sayede siteye doğal yoldan ziyaretçi gelmektedir.
Sitenizin ziyaretçi sayısını artırmak için ücretli reklam alabilirsiniz, ancak bu işlem maliyetlidir. SEO hizmetleri ise çok daha düşük maliyetli ve başarılıdır. Bu çalışmalar tek bir defaya mahsus değildir. Arama motoru algoritması sürekli güncellendiğinden çalışmaları da güncellemek gerekir. E-ticaret sitenizin kurulumu için çalıştığınız firmadan düzenli SEO hizmeti almaya devam edebilirsiniz.