İlk online işlemin gerçekleştiği 1970’lerden bu yana internet çok yol kat etti. 70’lerden başlayan online serüveni 90’lı yılların ortalarında alışveriş yapma şeklimizi değiştirdi ve geleneksel fiziksel mağazalar yerine online dükkanların ortaya çıkmasını sağladı. Günümüzde her ne kadar fiziksel alışveriş serüveni devam etse de artık bu durum değişmeye ve dönüşmeye başladı.
E-ticaret sektörü doğduğu günden bu yana sürekli gelişiyor. Son trendleri takip etmek ve ayak uydurmak zor olabiliyor. Bu yazıda, 2023’te dikkat edilmesi gereken en iyi 6 e-ticaret trendini keşfedeceğiz. Bu trendler, online alışverişin geleceğini şekillendirme potansiyeline sahip ve muhtemelen e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletmeler üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak. İster küçük bir işletme sahibi olun, ister bir tüketici olun, oyunda bir adım önde olmak için bu trendlerden haberdar olmak sizi ve işinizi bir adım öteye taşıyacak.
Kişiselleştirme ve Özelleştirme
Kişiselleştirme ve özelleştirme, 2023’de e-ticarette önemli bir trend olmaya devam edecek. Tüketicileri çevrimiçi alışveriş yaparken giderek daha fazla kişiselleştirilmiş deneyimler bekliyor. Perakendeciler, özelleştirilmiş ürün önerileri, kişiselleştirilmiş e-postalar, tavsiyeler ve hatta özelleştirilmiş ürünler sunarak daha fazla müşteriye ulaşma olanağına kavuşuluyor. Örneğin Nike, müşterilerin kendi spor ayakkabılarını kişiselleştirmelerine izin veriyor ve bazı siteler, müşterilerin özelleştirilmiş 3D baskılı ürünler tasarlamasına ve sipariş etmesine olanak tanıyor. Kişiselleştirme, yalnızca müşteriler için alışveriş deneyimini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda müşteri sadakatini ve satışları da artırabilir.
Çok Kanallı Perakende
Tüm kanallarda (ör. çevrimiçi, mağaza içi, mobil) sorunsuz bir alışveriş deneyimini ifade eden çok kanallı perakende, 2023’te e-ticarette de önemli bir trend olacak. Çevrimiçi satın alım ve mağazadan teslim alım şeklindeki hizmetler bu eğilimin devam edeceğini gösteriyor. Perakendeciler ayrıca, mağaza içi gezinme ve kişiselleştirilmiş öneriler sağlamak için mobil uygulamaları kullanmak gibi çok kanallı deneyimi geliştirmek için teknolojiyi giderek daha fazla kullanıyor.
Abonelik Hizmetlerinin Yükselişi
Müşterilerin ürün veya hizmetlere erişim için aylık ücret ödediği abonelik bazlı modeller son yıllarda yükselişe geçmiş olup, bu trendin 2023 yılında da devam etmesi bekleniyor. Abonelik hizmetleri, müşterilerin yeni ürün ve hizmetleri düzenli olarak denemelerine olanak sağlıyor. Ayrıca tüketiciler için uygun ve uygun maliyetli bir seçenek oluşturuyor. Aboneliklere yönelik eğilim, fiziksel ürünlerle sınırlı değil; müzik ve video gibi dijital ürünler ve hizmetler de abonelik temelinde sunuluyor.
Sosyal Medya Üzerinden Satış
Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları, perakendeciler tarafından müşterilere ulaşmanın ve satış yapmanın bir yolu olarak giderek daha fazla kullanılıyor. 2023’te, ürünlerini sergilemek ve satmak için sosyal medyayı kullanan, gönderiler veya kullanıcıların doğrudan platformdan alışveriş yapmasına olanak tanıyan seçenekler aracılığıyla daha fazla satıcıyı bu platformlarda görebiliriz. Sosyal medya satışı, yüksek reklam maliyetlerine maruz kalmadan geniş bir kitleye ulaşmalarına olanak tanıdığı için özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için etkili bir strateji olabilir.
Ses ile Alışveriş Yapma İmkanı
Amazon’un Alexa’sı ve Google’ın Asistanı gibi sesle etkinleştirilen asistanlar giderek daha popüler hale geliyor ve 2023’Te e-ticarette daha büyük bir rol oynaması bekleniyor. Bu asistanlar, kullanıcıların sesli komutları kullanarak alışveriş yapmasına ve ürün aramasına olanak tanıyarak işleri kolaylaştırıyor ve tüketicilerin çevrimiçi alışveriş yapması için daha uygun hale geliyor. Hatta bazı satıcılar fiziksel mağazalarında bu asistanları kullanmayı deneyerek müşterilerin sesli komutları kullanarak ürün bilgisi istemesine veya satın alma yapmasına olanak tanıyor.
Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik
Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR), 2023’te e-ticaret üzerinde büyük bir etkiye sahip olması beklenen ve halen gelişmekte olan teknolojiler olarak sınıflandırılabilir. AR, satıcıların dijital bilgileri fiziksel dünyanın aktarmasına olanak tanırken, VR, kullanıcıların tamamen kendilerini online ortama adapte etmelerine olanak tanır. Dijital ortamda her iki teknoloji de, müşterilerin ürünleri daha gerçekçi bir şekilde görmesine ve ürünlerle etkileşime girmesine olanak tanıyarak, malların pazarlanma ve satılma biçiminde devrim yaratma potansiyeline sahiptir. Örneğin, mobilya perakendecileri, müşterilerin bir satın alma işlemi yapmadan önce bir mobilya parçasının evlerinde nasıl görüneceğini görselleştirmelerine olanak sağlamak için AR’yi kullanarak, dizaynı satın alacak kişilerin gözlerinde canlandırma imkanına kavuşuyor.