Ticaret yapan iş yerlerinin sıklıkla kullandığı çek, girişim dünyasına yeni katılanların ödeme ve tahsilatlarını yapmak için kullanabileceği bir evrak. Çaylak bir girişimci olarak çeki nasıl doğru kullanacağınızı biliyor musunuz?
Çek en basit tabirle bir ödeme aracı olarak karşımıza çıkar. Zamanı geldiğinde bankaya ödenmesi gerekse de vadeli olarak ödeme yapmaya olanak sağlar. Kredi kartı kullanımının artmasıyla birlikte çeklere olan rağbet azalsa da birçok kişi sağladığı avantajlardan dolayı kullanmaya devam etmektedir.
Çek Defteri Nasıl Alınır?
Çek defteri çek karnesi ve çek koçanı olarak da bilinir. Bunu alabilmek için gereken belgeler bankalar arasında farklılık gösterecektir. Ancak temel olarak istenen belgeler; ikametgâh belgesi, kimlik belgesi ve sabıka kaydıdır. Bunlara ek olarak defteri isteyen işyeri sahibinden maddi bir teminat göstermesi de istenir. Defter içerisinde 10 ya da 15 sayfa vardır ve her bir sayfa için banka belirli miktarda teminat isteyecektir.
Banka başvuru yapan firmayı inceler. Geçmişte karşılıksız çek vakasına karışıldıysa ya da ödemelerde gecikme yapıldıysa başvuru büyük ihtimalle reddedilecektir.
Çek Defteri Kimlere Verilir?
Çek defterinin kimlere verileceği sorusu çok merak edilir. Bankaya kredi başvurusu yaptığında sorunsuz bir şekilde alabilen, ticari işlerini yaparken herhangi bir problem yaşamayan kişilerin çek defteri alması da kolay olacaktır. Bu kişiler istedikleri bankaya başvurarak defter alabilirler.
Çek ile ödeme yapmak istiyorsunuz ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? İlk olarak çalıştığınız bankaya defter almak istediğiniz dair başvuruda bulunmalısınız. Başvuru evraklarını tamamladıktan sonra defter size teslim edilecektir. Bu aşamada defterdeki sayfa başına değerli kâğıt bedeli denilen cüzi bir miktar ödemeniz gerekir.
Çek Yazmaya Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Müşterileriniz verdiğiniz çeki bankaya götürerek tahsil etmek isteyebilir. Banka hesabınızda çek tutarı kadar para bulunmasa bile banka kanuna göre belirli bir miktar ödemekle yükümlüdür. Ancak banka da verdiği parayı garantiye almak istediğinden defteri verirken sayfa sayısı x verdiği miktar kadar teminat ya da bloke hesabınız olmasını isteyebilir. Bloke hesabının kötü yanı bankanın hesabınızla faiz geliri işletebilecek olmasıdır. Ancak kredi ödeme geçmişinizde bir sorun yoksa ve düzenli hesap hareketlerine sahipseniz istenen bedeli bloke ettirmeme hakkınız da vardır.
Sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren iş yerleri çek yazmaya çok da sıcak bakmazlar. Çek yazarken önemli olan kontrollü olmaktır. Bunun için girişimciliğe yeni adım atan kişilere çeklerini kabul ettirebilmeleri için bankaya bloke ettirmek yerine müşteri çekleri üzerinden işlem yapmaları önerilir. Yeni girişimcilerin firma isimleri henüz duyulmadığı için müşteri çeki diğer firmalara daha fazla güven verecektir. Dilerseniz bu çeki cirolayarak “Müşteri ödeme yapmasa da ben yapacağım.” izlenimi verebilirsiniz. Bu durumda karşı tarafın çeki kabul etme olasılığı artacaktır.
Çek Hesabı Nedir?
Çek hesabı, bankalar tarafından basılan üzerinde hesap numarası, banka adı, vergi numarası ve tarih gibi bilgilerin yazılacağı alanlar olan defterde bilgileri yazan hesaba denir. Çekte vade bulunmadığından düzenleyen firma çek ibraz edildikten sonra ödemekle yükümlüdür. Ancak bu durum firmalar arasında itibar bakımından kayıp olarak görülür. Yazılı bir kural olmasa da ticari olarak iyi ilişkiler kurulmak isteniyorsa çekin vadesinden önce bankadan tahsil edilmemesi daha iyidir.
Tedarikçiyseniz yazılan çeki üzerinde yazan bankadan tahsil etmenizi öneririz. Bu durumda gün içerisinde ödemeyi almak mümkündür. Eğer başka bir bankaya giderseniz süreç 1-2 gün kadar uzayacaktır.
Çek Cirolama Ne Demektir?
Ürün ya da hizmet satın aldığınız firmaya nakit ödeme yapmak istemiyor olabilirsiniz. Firma açık hesap üzerinden vadeli ödeme yapmanıza sıcak bakmayacak, sizden çek talep edecektir. Böyle bir durumda kendi çekinizi yazabileceğiniz gibi müşterilerinizin size verdiği bir çekle de ödeme yapabilirsiniz. Çek cirolama kavramı bu aşamada önem kazanır. Müşteri çeki ödeme yapılacak firmaya verilmeden önce cirolanmalıdır. Oldukça basit bir işlem olan cirolama şöyle yapılır; çekin arkasına firmanızın kaşesini basarak bir de imza atarsınız. Bu işlem cirolama olarak adlandırılır ve çekin tedarikçi firmaya devredildiğini belirtir. Çeki alan firmanın üzerinde yazan bankaya vererek, vade zamanını beklemesi gerekir. Zamanı geldiğinde ilk düzenleyen firmadan son alana kadar zincirleme şeklinde ödeme yapılacaktır.