e-Belge diğer adıyla e-Dönüşüm içinde bulunduğumuz teknoloji devrinde muhasebe ve vergi dünyasında kullanılan bir kavramdır. Peki bu kavramın içeriğinde neler yer almaktadır, e-Belgeyi kimler düzenlemek zorundadır, e-Belge nerelerde kullanılır, e-Belge tüm vergi mükellefleri tarafından düzenlenmek zorunda mıdır gibi soruların cevaplarını birlikte bulalım. e-Belgeye dair merak ettiğiniz birçok şey için yazıyı okumaya devam edin.
e-Belge nedir?
e-Belge yeni nesil teknoloji dünyasında kullanılan bir kavramdır. Fiziki olarak kullanılan belli belgelerin dijital ortama aktarılması suretiyle hayatımıza girmiştir. e-Belge kapsamına ön muhasebede kullanılan birçok belge girmektedir. Şöyle ki vergi hukuku anlamında;
- tutulması gereken defter
- kesilmesi gereken irsaliye ve fatura
- serbest meslek makbuzu
gibi belgelerin dijital ortama aktarılması ve kayıtların elektronik ortamda tutulmasıdır. Günümüzde vergi hukuku anlamında gerekli ve zorunlu olan birçok belge artık Gelir İdaresi Başkanlığının kararıyla elektronik ortamda tutulmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı da e-Belge konusuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığının kararlarına bağlıdır.
e-Belge kullanımı birçok serbest meslek erbabı ve tacirler tarafından kullanılmaktadır. E-ticaret işiyle uğraşan kişilerin de düzenlemek zorunda oldukları e-Belgeler bulunmaktadır.
e-Belge nerelerde kullanılır?
e-Belge pek çok mesleki iş kolu tarafından kullanılmaktadır. Devlet kurumlarından ticarethanelere serbest meslek erbaplarından kurum ve kuruluşlara kadar birçok iş kolu artık e-Belge kullanmaktadır. e-Belge mükellefler tarafından düzenlenerek GİB’ e teslim edilir. Gelir İdaresi Başkanlığı da e-Belgeler hakkında gerekli işlemleri yapar. e-Belgenin yaygınlaşmasıyla gelir gider kayıtları artık çok kolay bir şekilde dijital ortamda arşivlenmektedir.
Kimler e-Belge düzenlemek zorundadır?
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bazı mükellefler artık e-Belge kullanmak zorundadır. Vergi Usul Kanunu Tebliğinde yer alan e-Belge düzenlemek zorunda olan mükelleflerin sayısı her geçen gün artmaktadır. 509 Sıra No’lu Tebliğe göre son yapılan değişiklikle birlikte;
- Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri
- Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar
- Elektronik ortamda mal veya hizmet satışı gerçekleştirenler
- Brüt satış hasılatı 2021 hesap dönemi için 4 Milyon
- 2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler
e-Belge düzenlemek zorundadır.
e-Belge Çeşitleri Nelerdir?
e-Belgelerin türünü ve içeriğini Gelir İdaresi Başkanlığı belirlemektedir. Standartları ve kuralları GİB tarafından belirlenen bazı e-Belge türlerine örnek vermek gerekirse;
- e-Gider Pusulası
- e-Fatura
- e-İrsaliye
- e-Arşiv Fatura
- e-Serbest Meslek Makbuzu
- e-Defter
Bazı mükelleflerin fiziki olarak düzenlemek ve tutmak zorunda oldukları belgelerin elektronik ortamda oluşturulması ve tutulması olarak düşünebiliriz.
Elektronik ortamda düzenlenip arşivlenen bu e-Belgelerle işlem yapmak ve ilgili kurumlara göndermek artık oldukça kolaydır. Tek tık ile işlem yaparak zahmetsizce kullanabilirsiniz. Online ön muhasebe işlemleri e-Belgeler yardımıyla kolayca yapılabilmektedir.
e-Belge Kullanmanın Avantajları
Elektronik ortam ve dijital dünya her alan işimizi kolaylaştırmaktadır. E-ticaretin yaygınlaşmasıyla alışveriş yapmanın kolaylaştığı gibi e-Belgeler sayesinde artık muhasebe işlemlerini yürütmek de oldukça kolaydır.
- e-Belge düzenlemek ve kullanmak hem mükelleflere hem de muhasebecilere zaman kazandırır. Fiziki olarak kurumlara gitmek ve beklemek yerine bulunduğunuz yerden bilgisayar aracılığı ile işlemlerinizi tek bir tık ile halledebilirsiniz.
- e-Belge kullanmak kırtasiye harcamalarını azaltır. Kâğıt ve mürekkep gibi fiziki materyaller gerekmediğinden giderler azalır.
- e-Belgeleri arşivlemek ve kayıtlarını tutmak oldukça kolaydır. Çok fazla yer kaplamadan bilgisayarınız ile gittiğiniz her yere de götürebilirsiniz.
e-Belge düzenlemesi hangi kanuna tabidir?
e-Belge ticaret ve iş hayatının içerisinde bir kavram olup genellikle vergi ve vergilendirme işlemleri içerisindedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafın iş ve işlemleri yürütülür. e-Belgeler vergi hukuku alanında düzenlenen evraklar olup 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa tabidir.
Vergi Usul Kanunu tarafından yasal sınırları ve düzenlemeleri belirlenen vergi hukukunda mükelleflerin en çok karşılaştığı sorunlardan birisi de gelir vergisine ilişkin konulardır. Vergi mükelleflerinin konuyla alakalı profesyonel online ön muhasebe danışmanlığı alması son derece önemlidir. e-Belgelerin düzenlenmesi ve usulüne uygun olarak tutulması da yine bu kanunun gerekleri açısından son derece önemlidir. Usule uygun yapılmayan iş ve işlemler için Vergi Usul Kanununda belirtilen belli vergi usul cezaları bulunmaktadır.