Fatura ticari hayatın vazgeçilmez ana unsurlarından birisidir. Yaptığımız ve satın aldığımız her türlü mal ve hizmet karşılığında fatura kestiririz. Aynı şekilde tacir olan kişiler ise faturayı kesmekle yükümlü olan kişilerdir. Fatura bir mal veya hizmetin belli bir bedel karşılığında satıldığını gösterir. Fatura üzerinde ise bu işlemin bedeli rakamsal değerlerle yazılır.
Peki fatura kesmenin şartları koşulları nelerdir? Fatura ne zaman kesilir? Hangi işlemler için fatura kesilir? Faturanın dijital hali mümkün müdür? Gibi soruların hepsini bu yazımızın içinde cevaplayacağız. Takipte kalın.
E-fatura nedir?
E-fatura fiziki yollarla kesilen faturanın elektronik ortamda düzenlenmesidir. Ticari hayatta kullanılan faturaların yerini artık modern süreçte e-faturalar almaktadır. Artık pek çok belgenin elektronik ortamda düzenlenmesi mümkündür.
2013 yılında yapılan yasal düzenlemeler sonrasında e-fatura hayatlarımıza girdi. Artık herhangi bir kırtasiye malzemesine gerek olmadan, matbu kağıtlar kullanılmadan da e-fatura kesmek mümkün hale geldi.
E-fatura şu an için tüm tacirler ve serbest meslek erbabı kişiler için zorunlu değil. Küçük çaplı ticaret yapanlar ve esnafların e-fatura kesme zorunluluğu bulunmuyor. Ancak zaman içerisinde her şeyin dijitale geçmesiyle faturalarda tümden e-fatura halini alacak. E-ticaretin hızla geliştiği son yüzyılda e-faturalar da elbette artacak.
E-fatura kimler için zorunlu?
E-fatura düzenlemesinde şu an için herkesin bir zorunluluğu yok. Ancak buna rağmen kanun koyucuların e-fatura kesme zorunluluğu koyduğu bazı tacirler var.
Bu tacirlere kısaca göz atmak gerekirse;
- EPDK üzerinden lisans alan mükellefler
- Hizmet sağlayıcılar
- E-ticarette kiralık veya satılık menkul gayrimenkul ilanları yapan web siteleri
- Meyve sebze ticareti yapan mükellefler
- 2020 veya takip eden hesap dönemlerinde brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler
Sayılabilir. Ancak zorunlu tutulan mükellefler bunlarla sınırlı değil. Kanunda daha birkaç mükellef daha sıralanmıştır. Ancak biz birkaç tanesini örneklendirmek amacıyla paylaştık.
E-fatura kesebilmek için ne yapmak gerekir?
E-fatura kesebilmek için e-fatura mükellefi olmak gerekir. Bu mükellefiyet ise Gelir İdaresi Başkanlığına gerekli başvuruyu yapmakla olur. Başvuru kolayca internet ortamından da yapılmaktadır. E-fatura mükellefi olmak isteyenler aşağıda yazan bilgileri doldurup başvuruyu tamamlamalıdır.
- Vergi Numarası
- Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası
- İş Yeri Telefonu
- Elektronik Posta Adresi
- Adres
- Yararlanma Yöntemi
- Kanuni Merkez
Bilgiler forma yazıldıktan sonra hızlıca gönderebilirsiniz. E-ticaret hayatınıza e-fatura ile devam edebilirsiniz.
E-fatura kesmenin avantajları neler?
E-fatura son yıllarda popüler olmaya başlamış bir uygulamadır. Günümüzde pek çok tacir ve e-ticaret yapan kişi e-fatura yöntemini kullanmaktadır. Kişiler kendileri kesebileceği gibi online ön muhasebe bürolarından yardım alarak da bu işi yapabilir.
- e-fatura kesmek her şeyden önce mükelleflere zaman kazandırır. İnternet ortamında hızlıca fatura kesmek zaman tasarrufu sağlar.
- e-fatura kesmek son derece maliyetsizdir. Mükellefi kâğıt, baskı, toner, kartuş gibi kırtasiye masrafından kurtarır. Kişi e-fatura kesme işlemini bir online ön muhasebe bürosuna da düşük bir ücretle yaptırabilir.
- e-fatura belli kalıplar üzerinden kesilir bu sebeple hata yapmak oranı düşüktür. Ayrıca kesilen faturaların saklanması da çok kolaydır.
- e-faturalar fiziki olarak yer kaplamaz. Küçük bir arama ile tüm arşiv kolayca mükellefin önüne gelir.
- e-fatura ile müşterilerinizle bir güven bağı oluşturursunuz. Bu durum tahsilatlarınızı arttırır.
- e-faturaları müşterilere hemen gönderip takibini yapabilirsiniz. Bu sayede olumsuz durumların önüne geçilmiş olur.
- e-fatura muhasebe işlemlerini çok kolaylaştırır.
- e-faturalar dijital olarak arşivlenir. Bu sebeple kaybolması veya herhangi bir zarar uğraması imkansızdır. Ancak oluşturulan arşivlerin birkaç yerde yedeklenmesi gerektiğini unutmayın.
e-faturanın sağladığı avantajları madde madde sıraladıktan sonra son başlığa geçebiliriz.
Son Olarak
Tüm tacirler ve e-ticaretle uğraşanlar artık dijital ve elektronik ortamda yapılan işleri tercih eder. Çünkü dijital işlemlerin birbirinden fazla avantajları vardır. İnsan hayatında en önemli iki şeyden tasarruf yapılmasını sağlar. Birincisi ve en önemlisi zaman. İkincisi ise para.
E-ticaretle bağlantılı olarak e-belgeler, e-faturalar da son dönemlerin oldukça popüler hizmetlerinden oldu. Tüm bu muhasebe işlemleri ve hizmetler için bir ön muhasebe bürosu ile irtibata geçip anlaşabilirsiniz. İşleriniz kolay bir şekilde hallolur. Siz muhasebe işlemlerini düşünmek yerine işinize konsantre olursunuz. Bu da çalıştığınız sektörde daha fazla verim alma şansınızı arttırır.