Günümüzde hizmet ya da ürün satışı yapan pek çok E-Ticaret sitesi vardır. Fiziki mağazaya sahip işletme sahipleri markalarını dijital dünyayla buluşturmak için de site kurar. Bu sayede işletme maliyetlerinden tasarruf edilirken aynı zamanda daha fazla kişiye ürün satmak mümkün olur. Dijital ortamda rakipler arasından öne çıkmak için geleneksel yöntemlerden farklı metodlar uygulamak gerekir. Bu sayede yeniliklere ayak uydurarak pazarlama çalışmalarında başarı yakalanabilir.
E-Ticaret Siteleri Nasıl SEO Uyumlu Hale Getirilir?
E-Ticaret siteleri online olarak ürün almayı sağlayan sitelerdir. Dünyanın herhangi bir yerinden istenilen saatte siteye ulaşmak mümkün olur. Ancak günümüzdeki rekabet koşulları göz önünde bulundurulduğunda ürün satmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Müşteriler satın almak istedikleri ürünleri ilk olarak arama motoruna girerek bulmaya çalışır. Potansiyel müşterilerin ürünün adını yazdıktan sonra karşılarına çıkan ilk üç sayfaya girme eğilimi gösterdikleri görülmüştür. Bu nedenle firmalar arama motorunda üst sıralarda yer almak ister.
SEO uyumlu E-Ticaret yazılımı kullanmanın önemi tam da bu noktada ortaya çıkar. Son zamanların en çok satış oranına sahip sitelerine bakıldığında SEO çalışmalarını titizlikle yaptıkları görülür. Bu çalışmalara ciddi yatırım yapılması satış oranlarında artış sağlar. Çalışmalar sırasında büyüme olup olmadığı haftalık ve aylık raporlandırmalarla kontrol edilebilir.
E-Ticaret Siteleri İçin SEO Uyumu Nedir?
SEO uyumlu E-Ticaret yazılımı sitedeki başlıklardan ürün açıklamalarına kadar tüm içeriklerin arama motoruna uygun hale getirilmesini kapsar. SEO çalışmaları başarılı olmayan sitelerin ziyaret edilme oranının artması beklenemez. Rakipler de yükselişe geçmeniz konusunda önünüzde bir engel olabilir. Ancak artış gözlenmeye başladığında aynı kaliteyle hizmet vermeye devam ederseniz büyüme katlanarak devam edecektir.
E-Ticaret sitelerinin kurulum aşamasında müşterin kolay alışveriş yapmasına imkân veren bir site kurmak amaçlanmalıdır. Bu amaçla site son derece sade ancak işlevsel olmalıdır. Site kurulumundan sonra arama motorunda ön plana çıkmak için site içi ve site dışı SEO çalışmalarına ağırlık verilebilir. Arama motoru optimizasyonu olarak bilinen SEO çalışmaları sitenin bulunabilirlik oranını arttırmayı amaçlar. Site içi SEO yapılırken satılacak ürünlerin başlıkları, açıklamaları, etiketleri, bağlantı ayarları, site hızı, blog içerikleri ve mobil cihazlara uygunluk gibi noktalar denetlenir. Bunun için ilk olarak anahtar kelime çalışması yapılır. Bu çalışma müşterilerin ilgili ürünleri nasıl aradıklarını öğrenmeyi sağlar.
E-Ticaret Sitelerinde Nasıl SEO Çalışmaları Yapılır?
Ürünlerle alakalı arama hacmi yüksek olan kelimelere sitede yer verilerek düzenleme yapılır. Örneğin kişiye özel cep telefonu aksesuarları satışı yapacaksanız sadece “cep telefonu aksesuarı” kelimesini hedeflemek sitenizin yararına olmayacaktır. Çünkü arama motorunda bu kelimeyi aratan birinin karşısına normal bir kılıf çıkarsa satın alabilir. Oysa siz kişiye özel ürünler yaptığınız için daha özel ürünlere hitap edersiniz. En doğru müşteri profiliyle karşılaşarak satış yapabilmek için anahtar kelimenin doğru kullanılması çok önemlidir.
Belirlenen anahtar kelimeyi belirli bir oranın üzerinde kullanmak sitenin spam almasına neden olabilir. Sitenizde çalışma yaparken kullanmadığınız anahtar kelimeleri daha sonra blog içerikleri hazırlamak için kullanabilir. Blog bölümü oluşturmanız sitenizin aktif kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca yazılarınızdan birini okumak amacıyla sitenizi ziyaret edenleri ürün almaya ikna edebilirsiniz.
E-Ticaret Sitelerinde SEO Çalışmaları Nasıl Başarılı Olur?
E-Ticaret sitelerinde SEO çalışmalarının başarılı olması site dinamiklerine de bağlıdır. Arama motorunda ilk sırada çıkan ancak yavaş bir siteden kimse alışveriş yapmak istemeyecektir. Zaman zaman yapacağınız indirim ve kampanyalar da siteye birden yüklenme olmasına neden olabilir. Bu nedenle sitenizin geliştirilmeye açık olması gerekir. Büyüme gözlenmeye başladığında gerekli önlemler alarak site hazırlanmalıdır. Müşterilerin iyi bir alışveriş deneyimi yaşamaları sitenize daha fazla kişinin gelmesini sağlayacaktır.
Site içi SEO çalışmaları tamamlandıktan sonra mağazanız satışa hazır demektir. Bu aşamadan sona site dışı SEO çalışmaları yapılarak müşteri kazanmaya çalışılabilir. Site dışı çalışmalarda başka bir site üzerinden sizin sitenize yönlendirme yapılır. Bunun için ziyaretçi sayısı yüksek siteler tercih edilir.
SEO çalışmaları tek sefere mahsus değildir. Arama motoru algoritmaları devamlı güncellendiği için yapılan çalışmaların da revize edilmesi gerekebilir. Site kurulumu için anlaştığınız firmadan SEO hizmeti de talep edebilirsiniz. Alanında deneyimli bir firma kurulum aşamasında SEO uyumlu bir E-Ticaret yazılımı kullanacaktır.