E-Ticarette Fatura Nasıl Kesiliyor?

E-ticaret yapmaya başladığınızda hemen her işlem satışlarınız gibi online ortamda ve devlet tarafından belirlenen koşullar altında yapılmaktadır. Özellikle tüketici alışkanlıklarının değişmesi ile bugün milyonlarca insan e-ticaret koşullarında toptan ya da perakende alışveriş yapmaktadır. Dolayısıyla sürekli olarak yapılan bu alışverişlerin neticesinde vergilendirme adına ve kişilerin aldıkları ürünlere garanti alabilmesi adına mutlaka fatura kesimi söz konusu olmaktadır.

Online ortam yapılan alışverişlerde fatura kesimi nasıl olur? Hangi yöntemle e-ticaret faturası kesebilirim? Gibi sorularınız varsa mutlaka yazımızı okumalısınız.

E-Ticaret Faturası Nedir?

E-ticaret faturası, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kullanılan, kişilere aldıkları mal veya hizmet karşılığında verilen dokümandır. Yapılan işlemler online ortamda dahi olsa mutlak suretle faturalandırılmak zorundadır. Dolayısıyla elektronik ortamda fiziksel fatura yerine e-ticaret faturası kesilmekte ve genellikle kişilerin e-postalarına bu gönderilmektedir.

E-Ticaret Faturası Nasıl Kesilir?

Her şeyden önce e-ticaret yapmak istiyorsak en düşük şahıs şirketimizin olması gerekmektedir. Şirket olmadan bırakın e-ticaret faturasını herhangi bir online satış işlemi gerçekleştirmeniz mümkün değildir. E-ticaret faturası keserek iş yapmak istiyorsanız izlemeniz gereken belirli yollar bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Şirketiniz var ancak siz fiziksel fatura kesiyorsanız öncelikle İnteraktif Vergi Dairesi e-fatura sistemine dahil olmanız gerekiyor. İVD sistemine yapacağınız giriş ile ilk adımı atmış bulunuyorsunuz. Ancak daha önce bu alanı kullanmadıysanız İnteraktif Vergi Dairesi’nin sitesinden “Bilgilerim/Sicil Kaydım” alanını tıklayarak kullanıcı kodunuzu edinebilirsiniz.
  • Kod alma işlemi tamamlandıktan sonra Arşiv Portal kanalı ile sisteme giriş yapın.
  • Daha sonra belgelerden “Fatura Oluşturma” bölümüne tıklayıp, ilgili faturayı elektronik ortamda oluşturmaya başlayın.
  • Fatura oluşturma işlemi sırasında sizden istenen bilgileri eksiksiz bir biçimde yazın. Aksi takdirde istenmeyen durumla karşılaşma olasılığınız bulunuyor.
  • Faturada alıcının adı ve bilgileri, satıcının bilgileri, satılan malın değeri ve adı, hangi tarihte satıldığı gibi bilgiler mutlaka yer almalıdır.
  • Son olarak tüm bilgileri girdikten sonra “Oluştur” alanına tıklayarak tüm işlemi tamamlayabilirsiniz.

Fatura oluşturma işlemi tamamlandıktan sonra belgeyi taslak olarak ön izleyebilirsiniz. Burada eksik ya da hatalı bilgi olduğunu düşündüğünüz yerleri geriye dönerek düzeltebilirsiniz. Ancak herhangi bir hata yoksa, GİB İmza isimli yere tıklayarak, faturayı resmi olarak oluşturup, müşterinize iletmek için hazır hale getirebilirsiniz. Tüm bu süreç baştan sonra e-faturanın nasıl kesilebileceği noktasında aydınlatıcı bir süreci ifade etmektedir.

E-Ticaret Faturası Kesmek Zorunda Mıyız?

Birçok kişi e-ticarette vergilendirmenin ve faturalandırmanın nasıl olduğu konusunda net bir bilgiye sahip değil. Gelir İdaresi Başkanlığı, bazı şirketlere zorunlu olarak E-faturaya geçmeleri gerektiği yönünde bilgi aktarmaya başladı. Yıllık cirosu 3 milyon lira ve üzerinde olan şirketler internet üzerinden satış yapmasalar dahi e-faturaya geçmek zorundalar. Gelir İdaresi Başkanlığı daha önceki yıllarda 1 milyon cirosu olan şirketlere bunu zorunlu tutarken artık daha fazla şirketin zorunlu olarak e-faturaya geçmesini istediği için ciro sınırını daha aşağılara getirmiştir.

E-Ticaret Faturası Daha Çok Nerelerde Kullanılmaktadır?

E-ticaret faturaları aslında günümüzde hemen her yerde kullanılıyor. Sanıldığının aksine yalnızca online satışlarda değil, fiziksel satışlar sonrasında da müşterilerin e-postalarına faturaları iletilebiliyor. Ancak yine de bazı yerlerde e-ticaret faturaları sık ve kesintisiz bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yerler de N11, Trendyol, Hepsiburada gibi önemli pazaryerleridir. Özellikle yapılabilecek entegrasyon ile birlikte buralarda hem stokların takibi hem de online ortamda fatura kesimi yapılabilmektedir. Böylece ekstra uğraş vermeden tüm işlemlerinizi kısa süre içerisinde tamamlama şansına sahip olursunuz.

E-Faturanın Avantajları Nelerdir?

E-fatura her ne kadar çetrefilli görünse de aslında alıştığınızda büyük bir kolaylık olarak görülmeye başlanacak. Karmaşık gelen sistem ve girilmesi gereken birçok bilgiye rağmen e-fatura pek çok avantajı barındırmaktadır.

  • E-fatura, fiziksel ortamda kesilen ve müşteriye ulaştırılması gereken kağıtları ortadan kaldırmıştır. Böylece hem kağıt israfına son verecek hem de müşterinize hızlı bir biçimde faturayı ulaştırabileceksiniz.
  • Faturanın orijinalini bir kurum ile paylaşmak istediğiniz zaman bunu son derece hızlı bir biçimde yapabilirsiniz. Saniyeler içerisinde fizikselinden farklı olmayan e-faturanızı beyan etme şansına sahip olun.
  • E-fatura kullanarak fatura başına oluşan maliyetleri ciddi anlamda aşağıya çekebilir, işletmenize ek gelir sağlayabilirsiniz.


Diğer Yazılar
Bizden Bilgi Almak için
Formu Doldurun
NeKasam'ın sunduğu gelişmiş çözümler hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen formu doldurun.
Teşekkür ederiz! Başvurunuz alındı!
Eyvah! Formu gönderirken bir şeyler yanlış gitti.