Teknolojideki gelişmeler muhasebeyi yeni seviyelere taşıyor. İster endüstrinin en ileri noktasında kalmak isteyen deneyimli bir muhasebe uzmanı olun, ister yeni başlayan biri olun, muhasebe mesleğinde ortaya çıkan teknolojileri anlamak size önemli bir fayda sağlayacaktır.
Muhasebede kullanılan akıllı teknolojiler yeni görünebilir, ancak birçok şirket zaten temel anlamda otomatik muhasebe süreçlerini kullanıyor. En önemli iş dünyası dergilerinden birisi olan Forbes’a göre makinelerin yapabileceği veya düzene sokabileceği muhasebe görevleri ve süreçleri; tedarikçi katılımı, borç hesapları, denetimler, satın alma, gider yönetimi, yakın işleme ve müşteri sorgularını içerisinde barındırmaktadır.
Muhasebede akıllı teknoloji, mevcut iş türlerini etkileyerek muhasebenin geleceğini şekillendiriyor. Gelişmiş sistemler tekrar eden işleri ele alırken, insanlar daha fazla analizle ilgilenecek ve veriler ile müşteriler arasındaki en önemli bağlantı haline gelecektir. Teknoloji, gelecekte muhasebecinin rolünü ve muhasebecilere olan talebi etkilemeye devam edecektir. Muhasebeye etki eden teknolojik gelişmeler birçok farklı başlık altında incelenmektedir.
Bulut Bilişim
Bulut, veri ve bilgi işlem yetenekleri gibi kaynaklara anında erişim sağlama olanağı sunduğu için muhasebe adına oldukça önemlidir. Bulut tabanlı bir sistemin en önemli avantajı, muhasebecilerin ve müşterilerin verileri analiz etmesine ve en son bilgilere dayalı kararlar almasına olanak tanıyan bilgilerin sürekli güncellenmesidir.
Forbes’a göre, nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka (AI) ve makine öğrenimi gibi yeni akıllı teknolojiler buluta entegre edildiği için bulut bilişim hızlı bir büyüme yaşamaktadır. Bu teknolojiler daha yaygın hale geldikçe, muhasebenin geleceği kesinlikle bulut tabanlı bir hal alacaktır. Kaçınılmaz olan bu duruma alışmak ve hamleleri bu doğrultuda gerçekleştirmek son derece önemli.
Nesnelerin İnterneti (IoT)
Nesnelerin İnterneti (IoT), nesneler, insanlar, bitkiler ve hayvanlar gibi fiziksel dünyadaki günlük şeyleri sensörlerle internete bağlar. Bu durum işletmelerin manuel veri girişini ve öznel fikirleri; güncellenmiş, hassas izleme ve ölçümler sağlayan otomatik veri toplama tekniği ile değiştirmesini sağlayabilir.
IoT tarafından oluşturulan veriler doğrudan veri kaynağından üretildiği için insan hatasından kaynaklanabilecek sorunları önemli bir derecede azaltır. Gerçek zamanlı olarak sürekli güncellenen verilere erişim sayesinde finans ekibi, denetimleri ve raporlamayı kolaylaştırmak için ihtiyaç duydukları anda mevcut verilere hızlı ve kolay bir şekilde erişebilir.
Otomatik Muhasebe Faaliyetleri
Denetimler, vergi hazırlığı, bankacılık ve bordro gibi muhasebenin emek ve zaman açısından potansiyel harcayan yönleri hızla tam otomatik hale geliyor. Yapay zekanın kendi kendine öğrenen sistemler oluşturmak için uygulanması muhasebe görevlerine entegre edilmeye devam ettikçe, teknolojik sistemler tekrarlayan ve zaman alan işleri üstlenecek, analitik ve yönetsel görevleri insanlara bırakacaktır.
Örneğin, yapay zeka ve makine öğrenimi destekli uygulamalar, önceki etiketleme kararlarına ve kurallarına dayalı olarak işlemleri doğru defter hesabına nasıl etiketleyeceklerini ve atayacaklarını öğrenerek, yeni bilgileri her işlediklerinde doğruluğu öğrenip geliştirebilir. Bu, bütçeleme ve kredi puanlama gibi görevlerde yardımcı olur. Satıcılar ayrıca, bir denetim süreci sırasında olduğu gibi anormallikleri ortaya çıkarmak için büyük miktarda veriyi hızla taramak için AI ve ML yeteneklerini kullanabilmektedir.
Blockchain Teknolojisi
Gelecekte muhasebecilere olan talebi etkileyeceği düşünülen bir diğer eğilim, kullanıcıdan kullanıcıya bir ağ içinde kripto para birimini kullanan bilgisayar tabanlı bir kayıt sistemi olan blok zinciri teknolojisidir. Blok zincir, işlem kaydının tutulduğu ve bankadan bağımsız yeni para birimlerinin üretildiği dijital bir para birimi olan Bitcoin nedeniyle popülerlik kazanmış olsa da, teknoloji önemli ölçüde ilerlemiştir.
Blockchain’in muhasebe için çekiciliği, değiştirilme veya bozulma tehdidi olmaksızın sürekli olarak güncellenebilen ve doğrulanabilen yeni bir muhasebe defteri türünün oluşturulabilecek olması açısından önem dikkat çekmektedir. Blockchain, kullanıcıların defterlere gerçek zamanlı olarak erişmesine, akıllı sözleşmeler oluşturmasına ve işlemleri kaydetmesine olanak tanıdığından, sistemin muhasebecilik açısından önemli olması beklenmedik bir durum değildir.
Verilerin Efektif Kullanımı
Trendleri belirlemek, operasyonları düzene sokmak ve daha iyi iş kararları almak için verileri etkin bir şekilde kullanabilen işletmeler, her zaman rakiplerine göre bir avantaja sahip olmuştur. Bugün teknolojideki ilerlemeler verileri hızla dijitalleştirmeyi kolaylaştırdıkça, aradaki fark giderek büyüyor. Economist’in 2017’de belirttiği gibi, veriler yeni petrol olarak kabul edilebilir. İş değerleri ve fırsatlar yaratmak için verileri kullanabilen işletmeler, bunu yapamayanlara göre rekabet açısından önemli bir avantaja sahiptir.