Satış kanalı belirlemeden önce E-Ticaret dinamiklerinizi sağlam kurmalısınız. Bunun için satıcıların hangi platformu kullanarak nasıl güvenli bir şekilde ödeme alacaklarını belirlemelisiniz. Şirketlere nasıl kar elde edeceklerini açıkça anlatmalısınız. Sevkiyatı pazaryerinin mi yoksa E-Ticaret firmasının mı yapacağını netleştirmelisiniz. Tek bir kargo firmasıyla gönderim yapabileceğiniz gibi birden fazla seçenek de sunabilirsiniz. Müşterilerin merak edeceği “Yurtdışına gönderim olacak mı?” sorusuna cevap vermelisiniz. Ürün ya da hizmetleri sosyal medya kanallarında satmaya izin verip vermeyeceğinize karar vermelisiniz.
Dijital kanallar günümüzün en önemli satış kanallarındandır. Müşterilerin uzun vakitler geçirdikleri sosyal medya platformlarında bulunmanız firmanızın tanınması açısından faydalı olacaktır. Bu kanalları kullanarak müşteri taleplerine ve sorularına cevap verebilirsiniz. Müşterilerle aranıza mesafe koymadan, samimi bir yaklaşım sergilemeniz hoşlarına gidecektir. Müşteri motivasyonu satışlarınıza etki edeceğinden aranızın iyi olması büyüme yolunda pozitif etki edecektir.
Satış kanalı belirlenmesi sürecinin nasıl işleyeceği çalışmalara başlamadan önce netleştirilmelidir. Bu sayede planlama aşamasında daha sağlıklı kararlar alınabilir.
Satış Kanalı Nedir?
İşin en can alıcı noktalarından biri olan satış kanalı, ürünlerinizi satabileceğiniz müşterilerin demografik olarak sınıflandırmasına verilen isimdir. Üretici firmaların birçoğu ürünlerini direkt olarak tüketiciye ulaştırmak istemezler. Bunun için bir dağıtım kanalı kullanarak satış yaparlar. E-Ticaret siteleri dağıtım kanalı görevi görür.
Satış kanalı seçimini doğru yapmak için birkaç soruya cevap arayabilirsiniz. Hedef pazarınız nedir, hangi noktaya kadar erişebilirsiniz, talebi karşılayacak kadar ürününüz var mı gibi sorulara yanıt bulmakla başlayabilirsiniz.
Satış kanalı belirlerken rakiplerinizi de unutmamak gerek. Rakiplerinizin kim olduğunu, pazardaki yerlerini, satış oranlarını ve pazarlama stratejilerini detaylıca araştırmalısınız. Kısa ve uzun vadeli ayrı planlamalar yapmalısınız. Kısa vadeli hedefleriniz arasına satış kanalını belirledikten sonra satış yerleri belirlemeyi ekleyebilirsiniz. Birden farklı pazaryerlerinde iş kurmak yerine tek bir yerde başlayarak ilerleyebilirsiniz. Bu sayede işi detaylıca öğrenerek hatalarınızdan ders çıkarma olanağınız olacaktır. Uzun vadede diğer pazaryerlerinde de mağaza açarak daha sağlam adımlar atabilirsiniz.
Pazaryerlerinde Doğru Satış Kanalının Belirlenmesi
Satış kanalları pazaryerlerinin gelişmesi için en önemli noktalardan biridir. Bu nedenle en mantıklı satış kanalı belirlenmelidir. Alınan karara uygun olarak her bir satış kanalı için ayrı çalışma yapılmalıdır. Örneğin Facebook satış kanalı kullanılacaksa sistemin dinamikleri belirlenerek ona uygun bir plan ortaya konmalıdır. Satış kanalı belirlemek ekstra bütçe ayırmanız gereken bir iş olsa da pazarı takip edebilmeniz açısından önemlidir. Pazarda satışı az olan ya da satılmayan ürünleri tespit ederek onlar üzerine de yoğunlaşabilirsiniz.
Siteniz için farklı satış kanalları belirleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta kanalların sitenizle olan entegrasyonudur. Uyum konusunda herhangi bir sıkıntı yoksa satışlarınız sorunsuz geçecektir. Her kanalın müşteri profili farklı olacağı için ekstra çaba harcamanız gerekebilir. Ancak harcadığınız zaman, emek ve paranın satış oranlarınızı arttığını gördüğünüzde motive olursunuz.
Hedeflediğiniz müşteri kitlesine sizden başka hangi firmaların ulaşabiliyor olduğuna da dikkat etmelisiniz. Aynı ürün için sizden önce rakip firmanın müşteriye ulaşması satış yapmanızı zorlaştıracaktır. Ancak rakip firmalarla iş birliği yaparak güçlerinizi birleştirmeniz de olasıdır.
Pazaryerlerinde Satış Kanalı Belirlenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Pazaryerlerinde satış kanalı belirlenirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Öncelikle sitede satılan ürün ya da hizmetin kimlere hitap edeceği belirlenmelidir. Bu sayede hedef kitleye yönelik çalışmalar yapılabilir. Özellikle sosyal medya kanallarında bu şekilde daha fazla satış yapılabilir.
Günümüzde birçok farklı satış kanalı vardır. Her bir kanalın hedefleri ve sağlayacakları farklıdır. Kanalların ihtiyaca ve hedeflere uygunluğu analiz edilerek karar verilmelidir. Bu aşamada objektif kararlar alabilmek önemlidir. Daha sonra satış kanalının dinamikleri göz önünde bulundurularak pazarlama stratejisi oluşturulmalıdır.
Bunun yanı sıra pazaryeri sahibi firmaların satış ve müşteri politikalarını incelemelidir. Örneğin firmanın dikkate almadığı bir nokta müşterilerden olumsuz geri bildirimler almasına neden olabilir. Bu durum pazaryerinizin arama sonuçlarında gerilemesine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için firma ve pazaryeri arasındaki anlaşma şartları şeffaf olmalıdır.
Son zamanların en çok kullanılan satış kanalı online pazaryerleridir. Her pazaryeri müşterilerin ve mağaza sahiplerinin çıkarlarını koruyacak kurallar belirlemektedir. Kurallara uyulduğu sürece satış konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacak, müşteri memnuniyetinde düşüş olmayacaktır.