Gerçek hayatta alışveriş mağazaları ve marketlerde, alışverişlerde kredi kartı ile ödeme yapmak için kullanılan POS cihazlarının internet üzerinden kullanılanlarına POS-VPOS ya da sanal POS adı verilmektedir. Teknoloji çağında alışverişlerin internet üzerinden yapılması ile yüksek satış rakamlarına ulaşan e-ticaret siteleri ödeme almak için sanal POS kullanmak zorundadır. Sanal POS, internet üzerinden online olarak kullanılabilen ve kredi kartı ile ödeme yapılmasını sağlayan bir sistemdir. E-ticaret sitesi üzerinden ürün veya hizmeti alan müşteri ödemesini kredi kartını kullanarak sanal POS üzerinden yapar ve ödeme bankaya ulaştığında provizyon alınarak ödeme banka tarafından işyeri hesabına aktarılır.
Sanal POS Nasıl Kullanılır?
Sanal POS hizmeti kullanılabilmesi için öncelikle bir şirket gereklidir. Ayrıca şirkete ait web sitesinin de SSL sertifikası ile korunuyor olması gerekir. Hemen her bankanın sanal POS hizmeti bulunmaktadır. Gerekli şartları yerine getiren şirketlere belirli komisyonlar karşılığı bankalar sanal POS hizmetini sunmaktadır. Bankalar belirli güvenlik önlemlerini zorunlu tutmaktadırlar. Bu önlemler alındıktan sonra, anlaşma yapılan bankadan sanal POS hizmeti alınır ve uygulamaya eklenir. Burada tüketicilerin dikkat etmesi gereken en önemli konular, güvenli e-ticaret sitelerinden alışveriş yapmak, alışveriş yapacakları sitelerin SSL güvenlik sertifikası ile korunduğundan emin olmak ve bilgisayar ve mobil cihazlarının güvenlik yazılımlarını güncel tutmaktır. Sanal POS ile kredi kartı kullanım riski aynıdır. Ayrıca e-ticaret siteleri ekstra koruma için 3D secure güvenlik uygulamasını da kullanmaktadırlar. Sanal POS uygulaması alıcılar ve satıcılar için güvenli, kullanışlı ve rahattır. Tüketicilere kolaylık sağlamanın yanı sıra e-ticaret sitelerinin satışlarında da artışa neden olmuştur.
Sanal POS’un Avantajları
- İnternet üzerinden online olarak yapılan satışlarda kullanılan en etkili ödeme yöntemidir,
- B2C satışlarda yani perakende satışlarda 5-40 oranında artış sağlamaktadır,
- Firmanın satışlarını yerel pazardan daha geniş pazarlara taşımasını sağlar. Firmanın rekabet gücüne ve imajına olumlu yönde katkı sağlar,
- Alışverişin geleneksel yöntemlere nazaran daha hızlı gerçekleşmesini sağlar,
- Hızlı alışveriş hem müşteri memnuniyetini, hem de müşteri bağlılığını arttırır,
- Sanal POS ile yapılan alışverişler son derece güvenilirdir,
- Satışlar ile ilgili tüm bilgileri veri tabanında saklanır ve dilendiği zaman bu bilgilere ulaşılır.
Sanal POS Nasıl Alınır?
Sanal POS hizmetinden yararlanmak için bankalara başvurmak gerekir. Bankaların sanal POS başvurularını olumlu olarak değerlendirmeleri için bazı şartlar vardır. Bu şartları yerine getirdikten sonra başvuru yapılabilir.
- Şirket Sahibi Olmak; internet üzerinden ürün satışı yapılabilmesi için şirket sahibi olmak gerekir. Şirketin, şahıs, limited ya da anonim şirket olması fark etmez. Şirket sahibi olanlar yaptıkları satışlar karşılığında fatura kesmek ve vergi ödemek zorundadırlar. Bunları yapanların e-ticaret yapmak için önlerinde bir engel kalmamaktadır.
- Site sahibi olmak; bankaya sanal POS başvurusu yapabilmek için e-ticaret sitesi sahibi olunmalıdır. Bunun yanı sıra sitenin de belirli koşulları sağlaması gerekir. E-ticaret sitesinin altyapısının bankanın belirlediği bazı kriterleri sağlıyor olması gerekir. En önemli şart SSL sertifikasıdır. Bu sertifika, uluslararası bir güvenlik önlemidir. Bu sertifika, kredi kartı ile kişisel bilgilerin şifrelenmesini sağlayan bir sistemdir. Bu sertifikanın olmaması bankadan red cevabı almak için yeterlidir. Bankanın istediği bir diğer kriter ise, müşteri satış sözleşmelerinin sitede yer almasıdır. Mesafeli satış sözleşmesi, üyelik sözleşmesi, iptal, iade ve geri ödeme koşulları gibi sözleşmeler ayrıntılı bir şekilde sitede yer almalıdır. Son olarak banka, sitede ürünlerin yer almasını ve sorunsuz bir şekilde satış işlemlerinin gerçekleştirilebiliyor olmasını talep eder.
- Başvuru Yapmak; e-ticaret sitesi altyapısına sahip olan ve şirket sahibi olan kişi herhangi bir banka şubesine giderek sanal POS başvurusu yapabilir. Bu başvuru sırasında banka yetkilisi tarafından verilen form doldurulur. Formda doldurulması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir.
- Firma Bilgileri; firma adı ve adresi, internet adresi, iş tel, fax, mobil, email adresi ( siteye ait domain adresi uzantılı bir mail adresi), firmanın şahıs mı, ortaklı mı olduğu eğer ortaklık ise ortaklık yapısı, ortakların yaptığı başka işler var mı, vergi numarası, kaç yıldır bu işle uğraşıldığı ve kaç yıldır aynı adreste bulunulduğu gibi bilgiler,
- İletişim Bilgileri; ad, soyad ve unvan, telefon, fax numarası, email adresi,
- E-Ticaret Sitesi Bilgileri; web adı, site aktif mi, değilse ne zaman aktifleştirilecek, SSL sertifikasının olup olmadığı, varsa son kullanma tarihi, 3D secure uygulamasını olup olmadığı, yoksa bankanın sunduğun 3D secure uygulamasının kullanılıp kullanılmayacağı, sitenin yazılım dili, kullanılan işletim sistemi, IP adresi, kimin adına kayıtlı olduğu ve kaç yıldır aynı adreste olunduğu gibi bilgiler.